Lillebæltsbroen fylder rundt

I 90 år har Lillebæltsbroen bundet Danmark sammen, og den ca. 300.000 tons tunge beton- og stålkonstruktion er i god form og klar til 90 år mere. Lørdag den 10. maj bliver fødselsdagen markeret på begge sider af broen – og naturligvis også på selve broen.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men de danske broers ”grand old Lady”, Lillebæltsbroen, fylder 90 år i maj. Kong Christian X og daværende statsminister, Thorvald Stauning, indviede i 1935 broen sammen med omkring 500 officielle gæster og ca. 50.000 danskere.

Lillebæltsbroen – også kendt som Den gamle Lillebæltsbro i folkemunde - har siden åbningen været et trafikalt knudepunkt. I dag krydses broen af ca. 12.000 biler og 200 tog hver eneste dag, og beton- og stålkonstruktionen er stadig i god form.

"Lillebæltsbroen er ikke bare en ingeniørmæssig bedrift, den har også vist, hvordan vi som land bliver rigere ved at blive tættere forbundne. Både erhvervslivet og private har nydt godt af forbindelsen i nu 90 år, og med den rigtige vedligeholdelse vil broen også mange år frem sikre hurtige togforbindelser, spændende oplevelser for turister og være et smukt vartegn for både Fredericia og Middelfart,” siger transportminister Thomas Danielsen.

Broingeniør, Svend Erik Gaardmand har arbejdet på Lillebæltsbroen siden 2010. Og selvom han i Banedanmark har ansvaret for mere end 400 broer, har Lillebæltsbroen en helt særlig plads i hans hjerte. “Det er en bro med stor historisk betydning for hele Danmark, så vi mærker tit historiens vingesus, når vi arbejder på broen,” fortæller Svend Erik.

Derfor glæder han sig også til at fejre broen, der dagligt byder på spændende faglige udfordringer, fordi den er bygget efter gamle metoder, men i dag skal vedligeholdes efter nutidens krav.

”90 år er ingen alder, så længe vi sørger for at vedligeholde betonen, stålet og de mange tusinde forskellige komponenter, som broen består af. Den seneste beregning, vi gennemførte, viste, at Lillebæltsbroen kan stå helt frem til år 2100, når vi sørger for det nødvendige vedligehold,” siger Svend Erik.

Vær med til at fejre broen

Til 90-års fødselsdagen, der samtidig markerer 10-året for Bridgewalking på toppen af Lillebæltsbroen, er alle inviteret til fødselsdagsparade og fest på broen. Fejringen foregår lørdag den 10. maj og i den anledning er broen lukket for biltrafik under festlighederne.

I anledning af fødselsdagen bliver der på begge sider af broen opsat en helt ny udstilling, som fortæller om broens historie. Udstillingen er lavet i samarbejde mellem Banedanmark, de to kommuner samt Middelfart Byarkiv, Museum Fredericia og Fredericia Fotoklub.

Program:

Kl. 10.30: Festlighederne starter fra hver sin ende af broen – i Snoghøj (Fredericia) og ved opgangen til Bridgewalking ved Middelfart. Her serveres brunsviger til de første 500 gæster og uddeles flag og balloner ved de to nye udstillinger.

Kl. 11.30: To lokale parader bevæger sig fra udstillingsområderne over broen og mødes på midten.

Kl. 12.00: Brofesten starter med gadegøgl, musik og masser af sjov for hele familien!

Kl. 13.30: Dagen afrundes med et ti-foldigt hurra for broen.

Kl. 14:  Fejringen slutter, og broen genåbnes for biltrafik.


Fakta om Lillebæltsbroen:

  • Bygget i 1935 efter ti års arbejde – og i en periode, hvor der blev bygget flere større broer i Danmark. Af andre kendte broer fra den tid kan nævnes Storstrømsbroen, Dronning Alexandrines Bro, Knippelsbro og Oddesundbroen.
  • De samlede udgifter til bro- og jernbanebyggeriet lød på 42 millioner kroner – svarende til knap 1,8 milliarder kroner i dag.
  • Rejsetiden for tog mellem København og Esbjerg faldt med omtrent 40 procent til 4 timer og 34 minutter, fordi passagererne ikke længere skulle skifte ved Lillebælt.
  • Lillebæltsbroen er et ikonisk bygningsværk, der er at finde på 100-kronesedlen, ligesom den var motiv på nogle af DSB’s berømte plakater fra forrige århundrede.
  • Længde: 1.178 meter, bredde: 16,5 meter, højde: Op til 60 meter over havet
  • Antal bropiller: 4
  • Omkring 12.000 biler og ca. 200 tog passerer dagligt Lillebæltsbroen.
  • 90-års fødselsdagen arrangeres af Banedanmark, Fredericia og Middelfart kommuner og Bridgewalking Lillebælt.
  • Det Danske Filminstituts hjemmeside, Danmark på film, har film fra indvielsen af Lillebæltsbroen. Der er en stumfilm på et kvarter samt to korte film, der viser henholdsvis den første trafik over broen og klip fra indvielsestalerne.

Presse kontakt

Middelfart Kommune
Minna Væver
Projektleder
+ 45 21 99 97 23
minna.bojervaever@middelfart.dk

Fredericia Kommune
Sigrid Hald Kristensen
Kommunikations- og pressechef
+ 45 61 92 76 31
sigrid.kristensen@fredericia.dk 

Bridgewalking Lillebælt
Lone Skjoldaa
Chef, Bridgewalking
lone.skjoldaa@middelfart.dk
+ 45 21 69 13 13
 

 

Seneste nyt fra Banedanmark