Lad os sammen løfte ansvaret for vores fælles omgivelser

Danskerne er glade for at tage toget. 189 millioner årlige togrejser og alene 350.000 daglige passagerer i S-togene taler deres eget tydelige sprog om, at toget betyder meget for danskere, og at jernbanen er et godt valg, når vi skal på arbejde, på ferie eller på besøg.

Desværre oplever vi, at ikke alle af os rejsende er lige flinke til at holde orden i vores fælles dagligstue – stationerne, perronerne og de øvrige områder langs jernbanen. Det er ikke lige slemt overalt, men alle steder kan vi blive bedre.

For nyligt skrev Helsingør Dagblad for eksempel, at det på Helsingør Station er nødvendigt at fjerne affald i sporet en gang om måneden, hvilket er lige så ofte som på Københavns Hovedbanegård.

Og i Støvring kunne man læse om store problemer med hundeejere, som kaster poser med hundelort ud i et kratområde ved jernbanen i Støvring. Når de personer, der rydder jernbaneskråningen, ramte poserne med deres buskryddere, eksploderede poserne, og medarbejderne blev overdænget med hundelort.

I 2021 fjernede Banedanmark over 140 ton affald, og hertil kommer så alt det, som DSB og kommunerne får fjernet i nærheden af stationerne.

Det affald, vores entreprenører fjerner, er typisk den slags, der kommer fra almindelige rejsende. Det er servietter, pølsepapir, papkrus, plasticposer og lignende. Og selv om et enkelt papkrus måske ikke sviner så meget, så sviner det rigtig meget, når mange mennesker på samme station tænker, at lige netop deres papkrus nok ikke generer så meget – samtidig med at endnu flere kan stå og kigge på de smidte papkrus.

Og når nogen smider større genstande som eksempelvis cykler eller gamle plæneklippere ud på skrænterne langs banen, så forsvinder de heller ikke af sig selv. Den type affald har vi hver især selv ansvaret for at aflevere på genbrugspladsen.

Vi arbejder i Banedanmark løbende på at forbedre de fysiske rammer på stationerne, det gør vi blandt andet ved – sammen med DSB og kommunerne - at forbedre rengøringen på stationerne. Men vi vil også gerne opfordre alle til at bidrage til, at stationerne er et rart sted at være, og at området langs banen heller ikke flyder med skrald. Det er vores fælles omgivelser og fælles ansvar.

Randi Skogstad
Infrastrukturdirektør i Banedanmark