Kompleks planlægning bag sæsonens sporarbejder

”Jernbanen er bygget til, at der skal køre tog på den. Derfor er det vores fornemste opgave at sikre, at der kan afvikles så meget trafik som muligt, også mens vi arbejder på banen.”
Sådan siger Brian Kirkegaard, der er trafikal projektplanlægger i Banedanmark. Som trafikplanlægger er han med til at tilrettelægge Banedanmarks sporspærringer.
Sporspærringerne er centrale for udførelsen af Banedanmarks projekter på jernbanen, fordi der af jernbanesikkerhedsmæssige og pladsmæssige årsager ikke kan og må køre tog i spor, hvor vi arbejder. Samtidig skal spærringerne tage mest muligt hensyn til trafik og køreplaner, og der er derfor ikke frit råderum til bare at spærre sporene, medmindre et sporarbejde er bydende nødvendigt og ikke kan udføres på anden vis.
Der ligger derfor en kompleks planlægning og koordination bag at få tilrettelagt sporspærringerne så hensigtsmæssigt så muligt. Det kræver tæt samarbejde på tværs af Banedanmark, fordi der skal indregnes en masse hensyn til bl.a. arbejdsmetoder og pris, tilgængelig entreprenør- og maskinkapacitet, trafikale konsekvenser, og gener for naboerne til banen.
Samtidig stiller EU og jernbanevirksomhederne krav til varslingsperioden for sporspærringer, så spærringerne skal planlægges i rigtig god tid.
”De største og mest indgribende spærringer skal være planlagt, varslet og offentliggjort 24 måneder før overgangen til det køreplansår, hvor arbejderne finder sted,” siger Brian Kirkegaard og uddyber:
”Som trafikal projektplanlægger er det min opgave at koncentrere mig om de trafikale konsekvenser, som sporspærringerne medfører, så vores arbejde påvirker togtrafikken og passagerne mindst muligt. Vi har i den forbindelse altid en tæt dialog med jernbanevirksomhederne undervejs i vores planlægning,” forklarer Brian Kirkegaard.
Når en sporspærring er fastlagt, bliver den indmeldt til Banedanmarks Netredegørelse for det relevante år. Netredegørelsen danner bl.a. baggrund for kommende køreplaner og instruktionerne til jernbanevirksomhederne om de trafikale konsekvenser af Banedanmarks sporspærringer.

16 sønderjyske overkørsler bliver opgraderet med bomme i forbindelse med nyt signalsystem
Der er bedre forhold på vej til trafikanter, som skal krydse jernbanen mellem Bramming og Tønder. I forbindelse med det nye digitale signalsystem opgraderes en lang række overkørsler.

Nu begynder omfattende ombygning af jernbanen i Aarhus
Den 31. marts går Banedanmark i gang med en omfattende ombygning af jernbanen i Aarhus.

Banedanmark forbereder det nye signalsystem på Svendborgbanen
Banedanmark er gået i gang med at gøre Svendborgbanen klar til at få nyt digitalt signalsystem.

Ny rytme i arbejdslivet: Fra trækbasunist til trafikleder
Da coronapandemien i en periode satte en stopper for koncertoplevelser, traf Nichlaes Kure Ettrup, professionel musiker, en beslutning om at skifte spor. Han er netop blevet færdiguddannet som trafikleder – men trækbasunen er ikke lagt helt væk.