Underjordiske kabler skal sikre strøm til eltog nord for Limfjorden

Banedanmark fører et 450 meter langt rør under Limfjorden og trækker kabler for at forsyne det fremtidige kørestrømsanlæg nordpå.

Banedanmark er lige nu i fuld gang med at elektrificere jernbanen mellem Skalborg og Aalborg Lufthavn, så der kan indsættes klimavenlige eltog, der støjer mindre og er langt mere klimavenlige end dieseltog.

I forbindelse med elektrificeringsarbejdet skal Banedanmark i gang med at føre strømkabler under Limfjorden, så der er kørestrøm til det kommende køreledningsanlæg nord for Limfjorden og videre ud til Aalborg Lufthavn.

Der er tale om en såkaldt underføring, altså en slags underjordisk passage under fjorden, hvor der skal installeres rør og tækkes strømkabler til køreledningsanlægget.

Underføringen, der bliver omkring 450 meter lang, er en vigtig del af opgraderingen af jernbanen.

”Det er nødvendigt at lave en underboring under Limfjorden for at sikre, at der er strøm til det kommende kørestrømsanlæg nord for Limfjorden. Det er en forudsætning for, at der kan køre klimavenlige eltog til og fra Aalborg Lufthavn, når broklappen er oppe. Projektet er derfor en væsentlig del af arbejdet med at sikre en grøn og effektiv jernbaneforbindelse fra det nordlige Jylland til det sydlige og østlige Danmark,” siger Atli Runar Kristjansson, sektionschef i Banedanmark.

 

Skånsom løsning
Selve boringen bliver foretaget i fjordbunden imellem de gamle bropiller og den eksisterende bro, og boringen vil ske fra den sydlige side og fortsætter under fjorden mod den nordlige side. Herefter vil et 450 meter langt rør blive ført igennem boringen i ét langt stykke. Strømkablerne kan herefter trækkes under Limfjorden og forbindes til det kommende køreledningsanlæg.

Løsningen tager højde for miljøet, den eksisterende havnefront og eventuelle installationer i fjordbunden.

"Vi har grundigt gennemgået de tilgængelige informationer om fjordbunden i det område, hvor vi skal bore. Og vi har valgt at lave en såkaldt underføring, fordi det er den mest skånsomme metode for miljøet. Det er et komplekst arbejde, og derfor bliver arbejdet udført med udstyr, der gør det muligt at ændre retning af boret undervejs. På den måde sikrer vi, at det når præcist frem til det ønskede sted, og samtidig undgår eventuelle forhindringer som kloakrør eller andre installationer i jorden,” forklarer Atli Runar Kristjansson.

De forberedende arbejder går i gang i slutningen af denne uge, og selve boringen begynder kort efter påske.

Arbejdet med boringen forventes at ske i dagtimerne/lyse timer. Når rør- og kabeltræk går i gang, sker det i én proces. Kablerne vil blive nedgravet på begge sider af Limfjorden.

  • Der skal etableres tre trækrør, der skal samles i ét rør på cirka 450 meter i fjordbunden.
  • Røret bliver boret ned i fjordbunden, så det ligger 30 meter under vandoverfladen.
  • Der bores med en diameter på 50 centimeter.
  • Kørestrømsanlægget vil blive forsynet af strøm fra en transformerstation, der ligger i Svenstrup, syd for Aalborg.

Seneste nyt fra banedanmark