Banedanmark og Frank Erichsen flytter vild natur til Vesterbro
Frank Erichsen, kendt fra tv-programmet ’Bonderøven’, vil i den kommende sæson af ’Giv os naturen tilbage’ på DR sprede vild natur fra Banedanmarks arealer til baggårde og altankasser på Vesterbro. Onsdag den 1. september vil lokale beboere samle frø ind fra den særlige banenatur.
Hvis du ser en gruppe mennesker, som går foroverbøjede rundt i sporene tæt på Vesterbro, så kan det være kommende deltagere i anden sæson af 'Giv os naturen tilbage', som du har fået øje på.
Banedanmark arbejder for at øge biodiversitet og vild natur langs banen, og i programmet, der i 2023 skal sendes på DR, vil Banedanmark derfor donere frø fra sine banearealer og hjælpe naturkenderen Frank Erichsen med at sprede en særlig form for natur og biodiversitet til baggårde og altankasser på Vesterbro i København.
"Jeg er meget glad for, at Banedanmark vil være med til, at den natur, som findes på deres arealer langs med banen, kan komme helt ind i baggårdene på Vesterbro. Sådan håber jeg, at det her kan være en af trædestenene til at vende en negativ udvikling for biodiversiteten, så vi sikrer nye levesteder til planter og insekter, der er i fare for at uddø og samtidig spreder glæde og begejstring blandt borgerne,” siger Frank Erichsen.
En helt særlig banenatur langs skinnerne
Af hensyn til jernbanesikkerheden har offentligheden normalt ikke adgang til naturarealerne langs banen. Derfor har de fleste nok højst set naturen fra et togvindue og sikkert uden at bide synderlig mærke i, hvor unik og vild naturen langs banen ofte er.
Men vild – det er den faktisk. Togdriften har flere steder skabt en rå og næringsfattig natur, som er guf for lys- og varmeelskende planter og insekter. Det er en ret unik form for natur, som Banedanmark flere steder har gjort en indsats for at pleje og værne om og hvor der lever planter og urter, som man ikke finder mange andre steder.
"Mens vi vedligeholder, udvikler og fremtidssikrer banen, arbejder vi i Banedanmark også på at styrke og pleje naturen langs skinnerne. På vores arealer langs sporene lever sjældne planter og insekter, som kun de færreste nogensinde får at se, og derfor er vi glade for, at vi her kan hjælpe med at sprede natur og derigennem forhåbentlig skabe nye levesteder for sjældne planter og insekter på Vesterbro," fortæller Randi Skogstad, som er infrastrukturdirektør i Banedanmark.
Programmet "Giv os naturen tilbage" på DR1 sætter fokus på de mange planter og insekter i Danmark, som lige nu er i fare for at forsvinde og uddø og hvad der kan gøres.
Frøindsamlingen løber af stablen den 1. september i tidsrummet 15-18.
Af hensyn til jernbanesikkerheden vil alle deltagere i frøindsamlingen bære sikkerhedsveste og få en instruktion af sikkerhedspersonale inden de kan begynde, og frøindsamlingen vil finde sted inden for et tydeligt afgrænset naturområde langs banen bemandet med sikkerhedspersonale og med god afstand til aktive togspor.
Fakta:
- Banedanmark arbejder for at øge biodiversitet og vild natur langs banen. Derfor vil man i den kommende sæson af tv-programmet ’Giv os naturen tilbage’ donere frø fra sine banearealer og hjælpe naturkenderen Frank Erichsen med at sprede den særlige form for vild natur og biodiversitet langs banen til baggårde og altankasser på Vesterbro i København.
- Naturen langs den danske jernbane er ofte præget af mange års togdrift og er derfor mange steder rå og næringsfattig. Det giver optimale forhold for lys- og varmeelskende planter og insekter.
- Da naturen ligger op ad aktive sporarealer, er den af sikkerhedshensyn almindeligvis ikke tilgængelig for offentligheden. Nu vil Banedanmark dog donere frø, så natur og biodiversitet kan spredes til nye områder og så mange flere mennesker kan få lov at nyde den.
- Af hensyn til jernbanesikkerheden vil alle deltagere i frøindsamlingen bære sikkerhedsveste og få en instruktion af sikkerhedspersonale inden de kan begynde, og frøindsamlingen vil finde sted inden for et tydeligt afgrænset naturområde langs banen bemandet med sikkerhedspersonale og med god afstand til aktive togspor.
- Programmerne er planlagt til at rulle over skærmen på DR1 i foråret 2023.
- Serien vises på DR1 og DRTV i 2023.
- Første sæson af 'Giv os naturen tilbage' kan ses på DRTV.
- Det er muligt for offentligheden at besøge nedlagte banearealer i Rødbyhavn, Struer, Jejsing og Lunderskov.
Masser af tog til tiden i 2024
I et år med mange projekter, storme og vådt vejr kom jernbanen godt gennem 2024
Ny direktør i spidsen for Banedanmark
Anlægs- og viceadministrerende direktør Peter Jonasson tiltræder den 1. februar som ny administrerende direktør for Banedanmark.
Banedanmarks overvågningssystem fanger dæmningsskred i tidligt stadie ved Funder
Strækningen mellem Engesvang og Silkeborg vil være spærret de næste fire uger. Banedanmark udbedrer et begyndende dæmningsskred efter varsling fra intelligent sensorsystem.
Sådan støber vi en klapbro-pille på tør grund midt i Guldborg Sund
Ved hjælp af en såkaldt cofferdam er et område af havbunden tørlagt, så man kan støbe en klappille midt i Guldborg Sund.