Banedanmark forbereder det nye signalsystem på Svendborgbanen

Banedanmark er gået i gang med at gøre Svendborgbanen klar til at få nyt digitalt signalsystem. Det vil i de kommende måneder i perioder påvirke både tog- og vejtrafik.
Frem mod oktober 2026 forbereder Banedanmark det nye signalsystem på jernbanen mellem Odense og Svendborg. Formålet er at udskifte de nedslidte signaler langs banen med et digitalt system, som på sigt vil give mere effektiv trafik og flere tog til tiden. I den kommende tid vil der blive udført arbejde i overkørsler og på stationer, som skal gøres klar til det nye signalsystem.
”Vi har taget det første spadestik til et nyt signalsystem, som kommer til at løfte togtrafikken på Svendborgbanen. I første omgang skal vi installere en del af det udstyr, som er nødvendigt for at tage det digitale signalsystem i brug. Når vi er færdige med arbejdet i efteråret 2026, vil passagererne på sigt opleve færre signalfejl og forsinkelser på jernbanen,” siger Mads Søndergaard Pedersen.
Frem mod november vil der blive arbejdet i perioder på syv stationer og i 22 overkørsler på strækningen. Det betyder, at der i nogle overkørsler i perioder kun vil være en enkelt vejbane åben, og andre overkørsler vil i perioder være helt spærret. På jernbanen vil der i nogle weekender være spærret for togtrafik, så der i stedet kører togbusser. I alt er der planlagt syv vejspærringer og 11 togspærringer frem til november i år.
”Vi bestræber os på at forstyrre så lidt som muligt, men det kan ikke undgås, at vi kommer til at påvirke trafikken. Vi kan ikke arbejde i sporet, mens togene buldrer igennem, så derfor er der spærret for trafik, mens vi udskifter udstyr i overkørslerne. Vi anbefaler, at man i den kommende tid holder øje med Rejseplanen og vores eller GoCollectives hjemmesider,” siger Mads Søndergaard Petersen.
Hos GoCollective, som kører på Svendborgbanen, er man klar til de kommende ændringer i køreplanen:
”Det er godt, at der investeres i Svendborgbanen, og vi ser frem til det løft, som det nye signalprogram skal give. Installaitionsarbejderne er henlagt til weekenderne, men det vil stadig påvirke driften meget, mens det står på. Vi indsætter togbusser der, hvor togtrafikken er forhindret. Derfor er det en god idé at holde sig orienteret på Rejseplanen,” siger pressechef hos GoCollective Mikkel Juul.
Læs mere om Banedanmarks nye digitale signalsystem
Læs mere om de planlagte arbejder på Banedanmarks hjemmeside
Fakta
- Forberedelserne på Svendborgbanen omfatter i alt 30 overkørsler og 7 stationer.
- I forbindelse med forberedelserne til det nye signalsystem installeres teknisk udstyr i spor og overkørsler. Blandt andet 135 vejsignaler, 87 bomdrev, 105 marker boards, 130 baliser og 128 akseltællere.
- Der arbejdes i døgndrift i de berørte overkørsler på enten hverdage eller i weekender/helligdage.
- Det nye signalsystem tages efter planen i brug i efteråret 2026.

Sporombygningen i Vestjylland fortsætter på Ringkøbing Station
I maj og juni ombygger Banedanmark spor 1 og spor 2 på Ringkøbing Station. Med nye spor og sporskifter bliver stationen klar til fremtidens klimavenlige batteritog.

Sammen fejrede vi vores allesammens Lillebæltsbro
I lørdags blev de danske broers “Grand Old Lady” fejret med en stor fødselsdagsfest. I 90 år har Lillebæltsbroen nemlig bundet Danmark sammen og sikret, at mere end 70.000 tog med passagerer og gods årligt har kunnet passere bæltet og nå hurtigt frem til deres destinationer.

Lillebæltsbroen fylder rundt
I 90 år har Lillebæltsbroen bundet Danmark sammen, og den ca. 300.000 tons tunge beton- og stålkonstruktion er i god form og klar til 90 år mere. Lørdag den 10. maj bliver fødselsdagen markeret på begge sider af broen – og naturligvis også på selve broen.

Banedanmark fornyer S-banen mellem Svanemøllen og Hillerød
Fra maj til oktober 2025 arbejder Banedanmark med en omfattende sporfornyelse af S-banestrækningen mellem Svanemøllen og Hillerød.