Fra WorldPride til jernbane

For nogle kolleger i Banedanmark varmer det ekstra at gå forbi pride-flaget foran arbejdspladsen.
Mød Kiriakos Mavropoulos.

For nogle kolleger i Banedanmark varmer det ekstra at gå forbi pride-flaget foran arbejdspladsen. En af dem er Kiriakos Mavropoulos, som har arbejdet i Pride-bevægelsen inden han kom til Banedanmark. 


Nu er København igen iklædt regnbuens farver i anledning Copenhagen Pride Week. Det er en festlig  uge med masser af farver og livsglæde. Men der ligger også alvor bag festen. Det fortæller Kiriakos Mavropoulos (Kiri, han/ham), der i 2021 arbejdede som koordinator på Copenhagen 2021 (CPH2021)-megaprojektet og Pride-bevægelsen, før hans nuværende job som projektleder i Banedanmark.

”Pride er en global menneskerettigheds- og synlighedsbevægelse og en protest mod konformitet. Der er mange steder i verden, hvor det bliver set som en forbrydelse at være en person med LGBT+-baggrund. I Pride-ugen og specifikt under Prideparaden marcherer vi for alle dem, som ikke selv kan. På den måde viser vi, at vi er allierede. Og så handler det om stolthed, og om at stå ved sit hele jeg,” siger Kiri.

Det har derfor stor betydning, at Banedanmark er synlig i sin opbakning til Pride. ”Det varmer at se regnbueflaget på arbejdspladsen. Det sender et signal til både medarbejdere og omverden om, at her er der plads – også til dig,” siger Kiri og tilføjer: ”Derudover er det efterhånden også bevist, at arbejdspladser, der er rummelige og inklusive, simpelthen performer bedre.”

Stå ved dig selv

Den 21. juli blev Kiri gift med sin mand på Københavns Rådhus; en glædelig begivenhed, som det nye ægtepar har planer om at fejre endnu engang med en stor fest næste sommer.

”Jeg var i første omgang tilbageholdende med at dele nyheden med mine kolleger i Anlæg, da nogle afkroge og dele i min division kan være ret mandsdomineret. Jeg tøvede, for ville det forandre deres syn på mig, og ville jeg blive sat i en kasse på baggrund af min seksualitet? Heldigvis var bekymringen helt ubegrundet. Det fik den bedste modtagelse, og mine kolleger var skønne omkring og på dagen” fortæller han.

For Kiri var situationen et godt billede på, hvorfor det er vigtigt, at arbejdspladsen synliggør sin støtte til Pride. Flaget foran bygningen viser en anerkendelse, som gør det nemmere at stå frem. Han håber også, at hans bidrag til markeringen af Pride i Banedanmark, vil gøre det nemmere for andre kolleger at gøre det samme. 

Plads til alle på banen

I 2021 var Kiri projektkoordinator for et megaeventprojekt, der stod for at afholde WorldPride og EuroGames – også kaldet CPH2021. 

”Da jeg var færdig med CPH2021, var det vigtigt for mig at finde et arbejde, som gav mening. For mig er det utroligt meningsfuldt at være med til at bygge en grøn jernbane og derved fremme bæredygtigheden i det danske samfund.”

I 2022 blev Kiri ansat som projektleder for 3.-partprojekter i Anlæg, men nye muligheder skød hurtigt frem. I dag koordinerer han det omfattende Aarhus H-projekt, som kort fortalt samordner en lang række delprojekter, der har til formål at elektrificere, fremtidssikre og ombygge Aarhus Hovedbanegård-området frem mod 2026.

At diversitet er en styrke, oplever Kiri på daglig basis i Anlæg. 

”Jeg arbejder sammen med kolleger med helt andre baggrunde – med ingeniører og teknikere med en langt større teknisk indsigt inden for deres fagområder, end jeg har. Så kan jeg med min baggrund – jeg er uddannet inden for international marketing og administration – bidrage med noget helt 
andet. Det er stort,” siger Kiri.