Gul kæmpe fornyer sporet mellem Roskilde-Ringsted

1,2 kilometer.
Så lang er den megamaskine, som lige nu fornyer jernbanen mellem Roskilde og Ringsted.
I år udfører Banedanmark nemlig de helt store arbejder på den travle pendlerstrækning, så passagererne i fremtiden vil opleve færre fejl og forsinkelser.
Og det kan ikke lade sig gøre uden hjælp fra Swietelskys maskine RUS1000s, der for første gang er på dansk jord, og som lige nu æder sig igennem sporet med 200 meter i timen.
Med sine 1.200 meter er maskinen den største, der hidtil har været i landet. Og det er et meget imponerende maskineri, påpeger Kristian Andersen, der er byggechef på projektet og efterhånden har overværet en del maskineri gennem sit arbejdsliv.
”Det er især fascinerende at se, hvad RUS1000s kan, for det er ikke set før. I forhold til manuelt arbejde, så er den cirka 10 gange så hurtig. Og noget af det bedste ved den er, at vi kan opretholde trafikken i nabosporet, mens vi arbejder ved siden af. Det vil sige, at vi kun lukker strækningen i den ene side, så vi kan stadig køre tog med passagerer og gods, mens vi bruger den her maskine.”
Fem-i-én-løsning
Megamaskinen klarer mere eller mindre det hele, fortæller byggechefen.
”Den renser og udskifter de gamle skærver, fjerner de gamle sveller og skinner. Til sidst lægger den nye sveller og skinner. Det eneste, den ikke gør, er faktisk at svejse skinnerne sammen,” siger Kristian Andersen.
Det kræver et sjak på 35 specialister at betjene den gigantiske maskine, som flere europæiske jernbaneprojekter står i kø til.
Når den er færdig i Danmark den 24. november, skal den retur til Tyskland og knokle videre på andre sporprojekter.
Banedanmark forventer at være færdige med årets arbejde i midten af december. Resten af fornyelsesprojektet mellem Roskilde og Ringsted forventes afsluttet næste år.
”Når vi er færdige med at forny banen her, betyder det, at passagererne og pendlerne vil opleve langt færre fejl på strækningen og flere tog til tiden,” siger Kristian Andersen.
Se video af kæmpen her.
Fakta om projektet:
Fornyelsen består i at:
- Udskifte 30 kilometer skinner og sveller.
- Justerespor og rense og udskifte millioner af skærver, som udgør en vigtig del af jernbanens fundament.
- Togtrafikken vil være påvirket i perioden frem til medio december, derfor anbefaler Banedanmark altid de rejsende at planlægge sin rejse i god tid på Rejseplanen.

Når vi arbejder i sporet
Der kører tog 24/7 på den danske jernbane. For at kunne forny og vedligehold banen er det derfor nødvendigt at spærre sporet.
Læs mere om sporspærringer
Når vi åbner igen efter sporarbejde
Vi tjekker arbejdet for at sikre din sikkerhed
Læs om hvad vi tjekker
Kom med byggechefen på arbejde
Sommer efter sommer står byggechef Jan Rudebeck i sporene og skifter spor, sveller og skærver. I år er han byggechef på Aarhus Hovedbanegård, hvor han bruger sine mange års erfaring til at bygge banen bedre.

Et hav af minder blev byttet for skinner
Banedanmark inviterede søndag til åben byggeplads på Aarhus Hovedbanegård, hvor aarhusianerne fik et særligt indblik i byggeriet af jernbanen, der netop nu gennemgår en omfattende opgradering. En gammel skinne fra Hovedbanegården blev uddelt i små stykker til aarhusianere med mindeværdige oplevelser fra banen.

Helle gør Aarhus Hovedbanegård klar til fremtidens el-tog
På Aarhus Hovedbanegård står projektchef i Banedanmark Helle Thambo. Her jonglerer hun med tidsplaner, entreprenører, borgere og samarbejdspartnere for at lykkes med det gigantiske anlægsprojekt, som er godt i gang i Aarhus.

Byt minder for skinner til åbent hus
Den 22. juni afholder Banedanmark åbent hus på den historiske ombygning af jernbanen i Aarhus.