Togene skal køre – også juleaften og nytårsnat

Mød to kolleger, der er på arbejde henholdsvis juleaften og nytårsaften, så du kan komme med toget.



Når du skal frem til juleaften, eller du skal hjem fra nytårsfesten, så er togene klar til at køre dig. Men uden mennesker – ingen tog. Her kan du møde to kolleger, der er på arbejde henholdsvis juleaften og nytårsaften, så du kan komme med toget.

 

Jernbanen styres og overvåges hele døgnet. Det er nødvendigt for, at passagererne kan komme frem, for at togene kan stå klar på stationerne, og for at arbejdskøretøjerne kan bevæge sig rundt på jernbanenettet.

Blandt andet er kørestrømmen overvåget døgnet rundt og året rundt, og det betyder, at Allan Buchball Techt i år kommer til at fejre jul på sin arbejdsplads. Her griber han ind, hvis eksempelvis et træ vælter ned i kørestrømsanlægget, eller en hændelse på jernbanen gør, at kørestrømmen skal kobles fra.

Ud over en kollega så fejrer han også jul med en af sine sønner, der kigger forbi kørestrømsovervågningen. Der er et lille køkken, hvor maden kan tilberedes, og i år står menuen på and og kamsteg med hvide og brunede kartofler til.

”Vi kan godt fejre jul herinde – hvis tjenesten tillader det, naturligvis. Arbejdet består for en stor dels vedkommende af at holde øje med kørestrømmen, men sker der skader på kørestrømmen, skal vi være hurtige til at få fat i kollegerne, der skal ud at løse opgaven i sporet,” siger Allan Buchball Techt.

Med fast blik på de røde S-tog
Ikke langt fra kørestrømsovervågningen befinder Trafiktårn Øst sig, og herfra sørger medarbejdere fra både Banedanmark og DSB for, at passagererne på den københavnske S-bane kommer sikkert frem. 

Det gælder også nytårsaften, og her er kørslen med de røde S-tog lagt i hænderne på blandt andre trafikleder Mie Marianne Larsen. Hun har selv valgt at tage en dobbeltvagt, og det er ikke første gang, at hun frivilligt vælger at arbejde, når vi andre står med kransekage, fyrværkeri og champagne.

Og som i kørestrømsovervågningen er der også i trafikstyringen mulighed for at hygge sig med god mad og gode kolleger.

”Vi skal naturligvis være klar til at gå ind og overtage styringen af trafikken, hvis der sker noget ud over det sædvanlige, men der plejer heldigvis at være tid til at hygge. Oppe på tagterrassen har vi en grill stående, som vi laver mad på, og når klokken slår 12, så har vi byens bedste udsigt til fyrværkeriet i hele København,” siger hun.