Fremtidens trafikstyring

I takt med at Banedanmark udskifter signaler på hele den danske jernbane, samles styring og overvågning af togtrafikken i to centrale kontrolcentre, ét i København og Ét i Fredericia. Trafiktårnet Øst og Trafiktårnet Vest.De nye trafiktårne skal afløse de 13 eksisterende kommandoposter og fjernstyringscentraler, der i dag er spredt over hele landet.
Trafikken på S-banen og togtrafikken i den østlige del af Danmark skal styres fra Trafiktårnet Øst, tæt på Dybbølsbro Station. Togtrafikken i Jylland skal styres og overvåges døgnet rundt fra Trafiktårnet Vest, lige syd for Fredericia Station.


Indrettet til fremtiden

Togene skal styres 24/7, 365 dage om året, og de to nye centraler bliver arbejdsplads for flere hundrede medarbejdere, der også arbejder i skiftehold.

Banedanmark har været bygherre for opførelsen, og både arkitektur og indretning har fokus på at skabe gode rammer om trafikstyringen.

Tårnenes runde form skal f.eks. være med til at give medarbejderne helt frit udsyn, og de centrale kontrolrum i tårnene er bygget i dobbelt loftshøjde så varme kan stige til vejrs, og rummene kan beholde en behagelig temperatur. Det flettede murværk for vinduerne bryder lyset, så det bliver godt at arbejde i, og medarbejderne kan fra det runde tårn følge med i døgnets gang.

Design

Trafiktårnet Øst og Trafiktårnet Vest er tegnet af Tranberg Arkitekter.

Nedenfor finder du billeder af trafiktårnet indefra og udefra.

Trafiktårnet Vest og Trafiktårnet Øst